Friday 25 February 2011

Loncom? Pindang? atau SINGGANG?

Loncom tu org jawa yang panggil, pindang pulak kate org perak, tp org ganu kite panggil ikang singgang!
sile pronounce G dgn dengung yg betul ye. haha. walaupun name lain lain, tp masakan die tetap same. cume beze sikit sikit je ikut citarasa tempatan. wahh gitteeww! kalau ikut selera aku, singgang ni mmg paling da bes kebabom meletopzz kalau gune ikang aye, atau bahasa key El nye ikan tongkol. masakan ni mmg sedap tp sbb aku dah hari hari makang singgang, so agak muak la disitu. haha.
 

ni ikan singgang yg dimasak oleh si dear. nampak mcm best tp mcm jela kan. ;P

 ok bahan bahan nye tuan2 dan puan2:
  • seekor ikan tongkol atau ikan kembung atau ikan ape ape jela
  • air 4 cawan
  • bawang merah 3 ulas(dipotong halus)
  • bawang putih 3 ulas(dipotong halus)
  • garam secukup rasa
  • lengkuas (sikit je)
  • asam keping
  • kunyit hidup atau serbuk kunyit sikiiiit je
  • lada kecil 4 biji 

cara cara

  • panas kan periuk berisi air 4 cawan 
  • masukkan terus ikan,lengkuas, bawang merah, bawang putih,garam, asam keping, lada kecil, kunyit
  • tunggu sampai ikan masak dan hidangkan.
sangat mudah cepat dan lazat. selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment